Olet sivuston hieroja Kangasala. kävijä.

MODERNI OPAS INTTERNET RELAY CHATTIIN (IRC) VASTA-ALKAJILLE

(Suunnattu lähinnä Oulun yliopiston maantieteen opiskelijoille, mutta miksei myös muillekin)
EtusivuHexChatIrssi, Tuomi ja matkapuhelimet

IRCistä lyhyesti

Internet Relay Chat (IRC, eli irkki) on Jarkko Oikarisen OULUSA kehittämä Internetin pikaviestipalvelu. IRCin pääpaino on reaaliaikaisella keskustelulla. Siinä, missä Facebookissa ja WhatsAppissa (ja mitä näitä nyt nykyään onkaan) keskustelut käydään usein pienten rinkien kesken, ovat IRC-kanavat yleensä huomattavasti avoimempia - kanavalle voi liittyä kuka vain keskustelemaan ilman, että tarvitsisi olla ennestään kenenkään buddybuddy. Voisinkin siis sanoa, että IRC-kanava on vähän kuin KILTAHUONE KYBERAVARUUDESSA. On irkissä toki sitten myös sellaisiakin kanavia, joille ulkopuoliset vieraat eivät ole tervetulleita. Ainejärjestömme kanavalle kaikki ovat sydämmellisesti tervetulleita. : - ) Lisäksi irkissä ei ole mainoksia, eikä kukaan vaadi sinua tykkäämään yhtään mistään tai jakamaan yhtään mitään! Irkissä ideana on myös se, että sitä katsotaan silloin kun siltä tuntuu. Se ei häiriköi kännykän piippailujen tai push-viestien muodossa.

Suurin miinus lienee se, että IRC:n käyttäjä saa viestejä ainoastaan olleessaan kytkeytyneenä palvelimeen; jos käyttäjä ei ole verkossa, hänelle lähetetyt viestit jäävät saapumatta. Jos haluaa välttämättä pysyä kärryillä keskusteluista sillä välinkin, kun ei itse irkin ääressä istu, niin tämänkin ongelman voi toki selättää erilaisin keinoin, joskin homma saattaa tuntua pelottavalta ja kamalan monimutkaiselta sellaiselle, joka ei ole ihan sinut tietotekniikan kanssa. Tästä lisää Irssi + Tuomi -ohjeessa

Tässä oppaassa HexChat edustaa graafisten clientien puolta. Nämä ovat usein huomattavasti käyttäjäystävällisempiä ja helppokäyttöisempiä kuin tekstipohjaiset clientit. Niitä käyttäessäsi oletusarvoisesti sinulle näkyvät kuitenkin vain ne viestit, jotka tulevat sinun ollessasi paikalla. Ajattelin tehdä tällaisen oppaan, jossa käsitellään jotain graafista clienttiä, koska vaikka ainejärjestöjen nettisivut ovat pullollaan ohjeita Irssin ja Tuomen käyttöön, niin se saattaa silti aluksi vaikuttaa vaivalloiselta ja turhan monimutkaiselta. Osasyy oppaan tekemiseen on kiistämättä myös oikeiden kouluhommien ja työnhaun vältteleminen. :-)

Kaikkein yksinkertaisin tapa tutustua IRCiin on tietenkin jokin webchat -tyyppinen ratkaisu, mutta ne ovat kurjia ja epävakaita. Sellaisen kuitenkin löytää, jos kirjoittaa Googleen esimerkiksi "ircnet webchat". En kannusta webchattailyyn, vaan suosittelen suorilta siirtymistä koviin ohjelmiin. Webchatin löydät alempaa tältä samalta sivulta. Käytä sitä, jos haluat ensin nähdä itse mitä siellä tapahtuu ennen minkään ohjelman asentamista, tai, jos sinulla on esimerkiksi teknisiä ongelmia, joihin kaipaat apua.

Termistöä

IRC Internet Relay Chat, se pikaviestintäpalvelu, johon kuuluu useita toisistaan erillisiä IRC-verkkoja (network).
Network IRC-verkko, johon kuuluu lukuisia toisiinsa yhteydessä olevia palvelimia (serveri). Suomessa käytetyimmät networkit ovat IRCnet ja Quakenet. Ainejärjestömme kanava (channel) on IRCnetissä.
Kanava"Huone", jossa keskustelu tapahtuu. Kanavien nimien edessä on aina RISUAITA (ei mikään prkl hashtag) #. Esim #atlaskilta tai #olut_oulu
Server Palvelin, johon käyttäjä ottaa asiakasohjelmalla (client) yhteyttä, ja jonka kautta käyttäjä näin ollen saa yhteyden haluamaansa networkiin.
Client Asiakasohjelma (esimerkiksi HexChat, xChat, mIRC, Irssi ynnä muut). Irkata voi useilla eri ohjelmilla. Perusperiaatteiltaan ne toimivat samalla tavoin, mutta ulkonäöltään, lisäominaisuuksiltaan ja muokattavuudeltaan ne voivat olla hyvinkin erilaisia. Googlettamalla "IRC client" löytää lisätietoa.
QueryQueryllä tarkoitetaan kahden käyttäjän välistä privaattikeskustelua.
KanavaoperaattoritOperaattorit eli opit ovat kanavan moderaattoreita, jotka kykenevät asettamaan kanavan erilaisiin tiloihin sekä potkimaan ja/tai bannaamaan huonokäytöksisiä roistoja. Tunnistat opit nimimerkin edessä olevasta @ -merkistä.
VoicetKanavaoperaattori voi antaa muille käyttäjille voicet. Voicelliset käyttäjät tunnistaa +:sta nimimerkin edessä. Jos kanava asetetaan fasistiseen moderaatiotilaan, voivat vain kanavaoperaattorit ja voicelliset lähettää kanavalle viestejä.
HilightMuista riveistä poikkeavasti näkyvä rivi huomion kiinnittämiseksi. Oletuksena jonkun nickin mainitseminen toimii hilightina. Nick pitää olla kuitenkin kirjoitettuna kirjaimelleen oikein ja ilman mahdollisia operaattori (@)- tai voice (+) -symboleita. Voit itse muokata hilightattavia sanoja clientissäsi. Voit esimerkiksi asettaa sanan "kalja" hilighteihin.
NetsplitTapahtuu, kun kahden IRC-palvelimen välinen yhteys syystä tai toisesta katkeaa. Tällöin molemmat puolet näkevät vastakkaisen puolen poistuvan IRC:stä, ja syntyy ikään kuin kaksi erillistä IRC-verkkoa. Ikävä juttu, joka tapahtuu joskus. :-( Korjaantuu yleensä kyllä nopeasti ja itsestään. :-)


Yksinkertaisimmillaan atlaksen IRC-kanavalle pääsee seuraamalla TÄTÄ linkkiä


Tämän modernin oppaan teki herran vuonna 2015 Ezkimoukko@IRCnet (päivitetty 2019)