ÄLÄ KATO MUN KULL... KOODIA!!!!!!!! MODERNI IRC OPAS

IRSSI, TUOMI JA MUUT HIENOT


EtusivuHexChatIrssi, Tuomi ja matkapuhelimet


Tällä sivulla pyritään selvittämään yliopistolaisten keskuudessa yleistä tapaa irkata. Netti on jo väärällään oppaita siihen, miten tämä tehdään, mutta pyrin vielä itse vääntämään asian kunnolla rautalangasta ja kokoamaan tänne samaan paikkaan ratkaisut kaikkiin niihin ongelmiin, joihin olen itse Irssiä käyttäessäni törmännyt. Irssin käyttämisessä Tuomen kautta on se hienous, että Irssin voi jättää etäkoneella päiviksi, viikoiksi ellei peräti kuukausiksi päälle ilman, että tarvitsee pitää itse omaa tietokonetta päällä. Tavallaan käyttäjä on siis jatkuvasti yhteydessä irkkiin ja näkyy kanavilla. Näin ollen pystyy lukemaan sellaisiakin viestejä, jotka ovat tulleet kanaville sillä välin, kun ei ole itse varsinaisesti ollut läsnä irkissä. Lisäksi, vaikka oma tietokone räjähtäisi tai netti katkeaisi (olennaista älypuhelinta käyttäessä) ei nickisi kuitenkaan putoa ulos irkistä, vaan näet myöhemmin viestit tältäkin ajalta. Irssi on vakaa. Sen kaatamiseen tarvitaan yliopistolta sähköt katkaiseva katastrofi, yliopiston nettiyhteyksien katkeaminen tai Tietohallinnon väliintulo (tätä kyllä tapahtuu huoltokatkojen ynnä muiden muodossa silloin tällöin).

HUOM. Ääkkösongelmia ei esiinny kaikilla (logiikka tämän takana on hyvin epäselvä). On kuitenkin hyvä mennä ensikertalaisena alla olevan ohjeen mukaan kirjaimellisesti, koska noiden ylimääräisten asetusten tekemisestä ei voi olla ainakaan mitään haittaa.

Irssi? Tuomi? PuTTY? SSH? Mitä helvettiä?

TuomiOulun yliopistolla jossain pölyisessä kellarissa pyörivä tietokone, jossa opiskelijoiden Irssit ovat käyninssä. Tuomi on siis ns. "shell". Tuomeen kirjaudutaan pajutunnuksilla WebOodin tapaan. Tietohallinto saattaa aina silloin tällöin käynnistää Tuomen uudelleen, jolloin Irssi pitää ajaa uudelleen
SSHSecure Shell. Salattuun tietoliikenteeseen tarkoitettu protokolla. Yksinkertaistettuna se homma, kun otetaan omalta koneelta jollain SSH -asiakasohjelmalla yhteys Tuomeen tai johonkin muuhun etäpalvelimeen.
PuTTYYleisimmin käytetty SSH-asiakasohjelmat Windosille.
IrssiTekstipohjainen IRC-asiakasohjelma
ScreenOhjelma, jonka avulla shellissä suoritettava ohjelma voidaan jättää käyntiin, vaikka yhteys shelliin (tässä tapauksessa siis Tuomi) katkaistaisiin.


Kädestä pitäen alkuun

HUOMIOITAVAA! Kannattaa edetä kirjaimellisesti tämän oppaan mukaan ja tehdä asiat samassa järjestyksessä!

Aivan aluksi tarvitsemme jonkin SSH-asiakasohjelman.

Windowsille suosittelen PuTTYä. Tämän oppaan kuvakaappauksissa on käytetty NuTTYä. NuTTY on käytännössä identtinen PuTTYn kanssa, mutta linkit aukenivat hiirellä painamalla. Nykyään NuTTYä ei enää päivitetä eikä sitä ole saatavilla sen tekijän nettisivuilta. Yliopiston tietokoneilta löytyy yleensä valmiiksi PuTTY. PuTTY:n saat omalle kotikoneellesi täältä.

Jos käytät Linuxia (tai ainakin Ubuntua, minä en näistä nyt uskalla yleistää), niin käyttöjärjestelmän omaa terminaalia voi käyttää SSH-asiakasohjelmana. Tämä tapahtuu niin, että avaat terminaalin ja kirjoitat sinne:
ssh (pajun käyttäjätunnuksesi)@tuomi.oulu.fi
Paina enter, kirjoita salasanasi kysyttäessä ja paina taas enter, vastaa mahdolliseen kiperään yhdistämiskysykseen myönteisesti ja pääset Tuomeen. Kannattaa muistaa myös tarkistaa terminaalin asetuksista, että merkistökoodaus on UTF-8. Tämä on tärkeää, että äÄkkÖset näkyvät oikein.

Ohje SSH-yhteyden luomiseen Applen OS X:n terminaalilla.

Sitten PuTTY:n kimppuun.
Ensitöikseni haluan tuoda PuTTY:stä esille sen, että totutut CTRL + C ja CTRL + V eivät kopioi ja liitä. Sen sijaan PuTTYssä kaikki hiirellä mustaamasi teksti menee automaattisesti leikepöydälle. Liittäminen sen sijaan tapahtuu oikealla hiiren nappulalla. Varaudu aluksi mahdollisesti useisiin noloihin vahinkopasteihin.
Linuxin terminaalissa kopioiminen ja liittäminen toimii pitkälti totutulla tavalla, mutta näppäinyhdistelmään on otettava vielä SHIFT mukaan. Siis SHIFT + CTRL + C ja SHIFT + CTRL + V.


PuTTY:n käynnistettyäsi mene ensi töiksesi "Translation" -välilehdelle ja valitse character setiksi pudotusvalikosta UTF-8. Tämä on tärkeää, että äÄkkÖset näkyvät oikein.


Merkistön vaihdon jälkeen mene taas ihan aluksi auki olleeseen "Session" -välilehteen. Täytä "Host Name" -kenttään tuomi.oulu.fi. "Saved Sessions" alla olevaan kenttään kirjoita vaikka Tuomi ja paina save. Tämän tehtyäsi tuplaklikkaa listaan ilmestynyttä Tuomea ja toiminta voi alkaa. Tästä eteenpäin seuraavilla PuTTYn käynnistyksillä voit luoda yhteyden Tuomeen tuplaklikkaamalla tallentamaasi Tuomea listalla.


Yllä oleva näkymä tervehtii sinua aina, kun luot yhteyden Tuomeen. Kuriositeetti: komennolla "pine" voit lukea vanhaan pajupostiisi mahdollisesti tallentamiasi viestejä, joiden luulit kadonneen bittiavaruuteen O365:n myötä. MUTTA EI SIITÄ SEN ENEMPÄÄ.

Suosittelen ihan ensimmäiseksi kirjoittamaan Tuomeen seuraavan rivin ja painamaan enter:

setenv LC_ALL fi_FI.UTF-8

Tämäkin askel edesauttaa sitä, että ääkköset näkyvät oikein Irssissä.



Sitten päästään viimeinkin itse irkkausasiaan. Kirjoita seuraavaksi "screen irssi" ja paina enter. Tämä avaa Irssin "screeniin", eli niin, että sen voi jättää sitten päälle, vaikka yhteys Tuomeen katkaistaisiinkin. HUOMAA JA MUISTA JA PAINA MIELEESI: "screen irssi" -komentoa käytetään vain, kun Irssi ensi kerran käynnistetään! Myöhemmin Irssiä avatessa käytetään esimerkiksi komentoa "screen -drU" (U:n on oltava iso).

Irssin auettua haluamme ottaa yhteyden Oulun yliopiston IRC-serveriin. Kirjoita: "/server irc.oulu.fi" (ilman lainausmerkkejä) ja paina enter.
Nyt olet yhteydessä. Ruudun alalaidassa näet varmaankin oman pajun käyttäjätunnuksesi, joka toimii oletusarvoisesti nickinäsi. Halutessasi voit vaihtaa nickiäsi kirjoittamalla "/nick (haluamasi nimimerkki)" ja painamalla enter.

JA VIELÄ ÄÄKKÖSASIAA! Laitetaan vielä Irssistä merkistöasetukset kuntoon. Kirjoita seuraavat rivit Irssiin ja paina joka rivin jälkeen enter ennen kuin laitat seuraavan:
/set term_charset UTF-8
/set recode_out_default_charset UTF-8
/save


Kokeile nyt sekä isoja että pieniä ÄäkkÖsiÄ. Jos ne tulevat näkyviin oikein, niin jes! Jos ne taas kusevat tavalla tai toisella (esimerkiksi ovat suttua tai aiheuttavat kummallisia haamurivejä), niin kokeile painaa CTRL + A + D (ensin CTRL ja A pohjaan ja sitten vasta D:tä). Tällä näppäinyhdistelmällä poistutaan avatusta screenistä takaisin Tuomeen. Irssisi on kuitenkin edelleen taustalla päällä. Takaisin Tuomeen päästyäsi kirjoita "screen -drU" ja paina enter. Toista ääkköstesti. Jos toimii, niin JES! Jos ei toimi, niin älä välitä, vaan jatka eteenpäin ja kysele lisää sitten siellä irkin puolella.

Kun ääkkösasia on hoidettu ja nick vaihdettu /nick -komennolla, olet valmis liittymään Atlaksen irkkikanavalle. Kirjoita /join #atlaskilta. Seuraavaksi voitkin tervehtiä kanavalla olevaa irkkiväkeä ja esitellä itsesi ja alkaa viihtyä.

*Komento /names näyttää kanavalla olevat käyttäjät.
*/whois tulostaa serveri-ikkunaan tietoja haluamastasi nimimerkistä. Tietoihin lukeutuu mm. nimi, kanavat ja aika, jonka käyttäjä on ollut hiljaa (eli idlannut).
*Ruudun vierittäminen tapahtuu Page Upilla ja Page Downilla. Irssissä hiirellä ei tehdä juuri mitään linkkien avaamisen ja kopioimisen lisäksi.
*Eri ikkunoiden (serveri-ikkuna, kanavaikkunat ja queryikkunat) välillä vaihdellaan painamalla CTRL + P tai CTRL + N. Myös ALT + vasen/oikea nuolinäppäin toimivat, kuten myös ALT + (halutun ikkunan numero). Serveri-ikkuna on aina ikkuna numero 1 ja siitä eteenpäin numerot juoksevat siinä järjestyksessä, missä ikkunoita on avattu.


Yllä näkymä Irssin serveri-ikkunasta/status windowista, eli ikkunasta numero 1. Tähän ruutuun tulevat mm. /whois ja /who -komentojen tulosteet erinäisten serverin lähettämien viestien lisäksi.
Alalaidan sinisellä pohjalla olevat asiat nopeasti selitettynä vasemmalta oikealle:
*[kellonaika]
*[nickisi ja sen perässä oleva serverin sinulle asettama tila (tässä i niin kuin invisible)]
*[auki olevan ikkunan numero ja sen nimi (tässä siis irc.oulu.fi -serverin ikkuna, yleensä tässä näkyy auki olevan kanavan nimi]
*[tapahtumat eri ikkunoissa, eri värit kertovat erilaisia juttuja. Tässä esimerkiksi 2. ikkunassa joku highlite, 3. ikkunassa vaan jotain joineja tai quitteja ja 4. ikkunassa lukemattomia viestejä queryssä. Valkoinen numero kertoisi uusista viesteistä, jos sinua ei ole highlitetty.]

PROTIP: Jätä Irssissä serveri-ikkuna auki sulkiessasi screeniä. Seuraavalla kerralla Irssiin tullessasi näet nopeasti ilman turhia sivun vierittelyjä, jos sinua on esimerkiksi highlitetty sinun poissa ollessasi.

Kun olet saanut tarpeeksesi irkkaamisesta (kaikkienhan on esimerkiksi nukuttava joskus), heität luonnollisesti jäähyväiset muille ja laitat screenin Irsseineen pois jo aiemmin esitellyllä CTRL + A + D -näppäinyhdistelmällä. Sitten vain suljet PuTTY:n tai millä nyt ikinä tähän asti olet tullut. Kun jatkossa tulet irkkaamaan, niin MUISTA HERRAN TÄHDEN, että et kirjoita "screen irssi", vaan esimerkiksi "screen -drU"!!!!!!!!!

Tässä vaiheessa haluan tuoda myös ilmi niksin, joka säästää aikaasi tulevaisuudessa: Niin Tuomessa kuin Irssissäkin nuolinäppäin ylöspäin tuo esiin edellisiä kirjoitettuja ja lähetettyjä rivejä. Näin ollen ensimmäisen "screen -drU":n jälkeen seuraavilla irkkauskerroilla sinun ei tarvitse Tuomeen päästyäsi painaa kuin ylös ja enteriä (olettaen toki, ettet ole sinne tuon screenin jälkeen laittanut mitään komentoja).

Näillä eväillä pääset jo pitkälle. Jatka kuitenkin vielä lukemista, jos haluat saada hyviä pro tippejä (tai olet kirjoittanut "screen irssi" silloin kun ei olisi pitänyt... Tai jos haluat käyttää Irssiä älypuhelimellasi.

Älypuhelimet ja irkkaaminen

Älypuhelimille on kehitetty jos jonkinlaisia IRC clienttejä. Kuuleman mukaan useat niistä ovat aika kehnoja. Älypuhelimet ovat tässä oppaassa täällä Irssin ja Tuomen alla, koska tämä lienee paras tapa irkata matkapuhelimella (esimerkiksi kännykän siirtyminen mobiilidatasta wifiin ja siitä aiheutuva IRC-yhteyden katkeaminen ei aiheuta sitä, että viestejä menee itseltä ohi). Periaatteessa Tuomi ja Irssi toimii matkapuhelimella ihan kuin tietokoneellakin. Tarvitset vain älypuhelimeesi jonkun PuTTY:n kaltaisen SSH-asiakasohjelman. Androidille paras lienee ilmainen "JuiceSSH". JuiceSSH:ssa etuna on se, että sen voi asettaa muistamaan Tuomen salasanasi, joten pääset kirjautumaan sisään helposti. Pikaisella googlettelulla (vuonna 2015) Windows puhelimille näyttäisi löytyvän ainakin sellainen ilmainen ohjelma kuin "The SSH Client". iPhonelle on ilmainen "iTerminal".

HUOM! Suosittelen lämpimästi Irssin avaamista ja asetusten säätämistä tietokoneella ennen kuin alta irkkaamaan puhelimellasi. Tämä on tietenkin täysin makuasia, koska kaikki on tehtävissä myös puhelimen kautta, mutta itseäni ei ainakaan kamalasti huvittaisi kaikkien tarvittavien komentojen kirjoittaminen käsin kosketusnäytöllä.

Useissa kännykän SSH-sovelluksissa fontin kokoa voit muuttaa puhelimesi äänenvoimakkuusnappuloilla (eihän siitä oletuskokoisesta tekstistä näe mitään).

TIIVISTELMÄ KOMENNOISTA, SEKÄ LYHYT ONGELMANRATKONTA

/server (irc.serverin.osoite)Katkaisee mahdolliset yhteydet muihin servereihin ja luo uuden yhteyden määritettyyn serveriin.
/connect (irc.serverin.osoite)Muuten sama kuin /server, mutta tämä luo uuden yhteyden määritettyyn serveriin jättäen samalla vanhat yhteydet auki. Hyödyllinen, jos haluat olla samanaikaisesti useissa verkoissa (kuten IRCnetissä ja Quakenetissä).
/disconnectKatkaisee yhteyden serveriin
/nick (nick)Vaihtaa nickiäsi
/set alternate_nick (nick)Määrittää vaihtoehtoisen nickin, jota Irssi käyttää, jos ensisijainen nick on varattu
/set real_name (nimi)Vaihtaa oikeaa nimeäsi, joka näkyy sinua whoisaaville. Tuomessa tämä on oletuksena oma oikea nimesi.
/join (#kanava)Liittää sinut määritellylle kanavalle.
/partPoistuu avoinna olevalta kanavalta
/whoTulostaa aktiivisen kanavan nickit ja mahdollisesti määritellyt oikeat nimet serveri-ikkunaan. Esim. kirjoitat /who #atlaskilta -kanavalla ja näet meidän kaikkien nickit ja nimet serveri-ikkunassa.
/whois (nick)Tulostaa serveri-ikkunaan tietoja määritetystä käyttäjästä
/query (nick)Avaa uuden query-ikkunan määritetyn käyttäjän kanssa.
/msg (nick) (viesti)Sama kuin /query, mutta tämä lähettää kirjoittamasi viestin heti queryn avauksen yhteydessä.
/wcSulkee avoinna olevan ikkunan (käytä kun haluat esimerkiksi sulkea queryn).
/hilightTulostaa serveri-ikkunaan numeroidun listan highlightattavista sanoista
/dehilight (numero)Poistaa highlighteista määritellyllä numerolla olevan sanan
/hilight -line -color %G (sana)Asettaa määritetyn sanan highlightattavien sanojen listalle. Tämä kyseinen highlight -asetus muuttaa koko rivin vihreäksi, jos tietty sana mainitaan.
Yllä ei ole todellakaan kaikki Irssin (oikeastaan suureksi osaksi nämä ovat ihan yleisiä IRC-komentoja, mutta graafisilla clienteillä näillä ei ole niin paljoa tarvetta, koska suurimman osan hommista voi tehdä hiirellä klikkailemalla) komennot. Jos mieleesi tulee jotain, mitä haluaisit tehdä, mutta et tiedä komentoa, niin googlettamalla löytyy runsaasti paljon kattavampia oppaita kuin tämä.

APUA, MINULLA ON VAHINGOSSA USEAMPI IRSSI AUKI SAMAAN AIKAAN!

Taisit sitten kuitenkin mennä kirjoittamaan "screen irssi", kun olisi pitänyt kirjoittaa "screen -drU"... Noh, ei voi mitään. Suljetaanpa se toinen Irssi sitten.

Poistu avoinna olevasta screenistä CTRL + A + D:llä. Kirjoita nyt tuomeen seuraava rivi (huomaa, että kaikki pienellä) ja paina enter:
ps ux


Yllä olevan kuvakaappauksen listassa näkyy Tuomella avoinna olevat ohjelmat. Paikanna sieltä SCREEN irssi. Yllä olevassa esimerkissä SCREEN irssin prosessinumero (tjsp.) on 3207. Kirjoita nyt seuraava rivi (korvaten luonnollisesti esimerkin PID:n omallasi) ja paina enteriä:

kill 3207

Voit tarkistaa onnistumisesi käyttämällä ps ux:ää uudelleen. Jos siellä ei nyt näy enää mitään Irssejä, niin voit avata uuden Irssin screeniin sillä "screen irss" -komennolla. MUTTA MUISTA NYT ENSI KERRALLA SITTEN SE "screen -drU" -komento. Jos listalta löytyy vielä Irssejä, niin toista kill (PID) niin monesti kuin on tarve.

TEHDASASETUSTEN PALAUTTAMINEN IRSSIIN

Jos onnistuit saamaan Irssisi niin solmuun, ettei siitä enää tunnu olevan kaluksi, niin tehdasasetukset palautetaan kirjoittamalla Tuomeen seuraava rivi ja painamalla enteriä:

cp -r ~/.irssi ~/.irssi_bacup; rm -rfv ~/.irssi

Sitten vain Irssi taas käyntiin.

LYHYT ÄÄKKÖSKERTAUS


1. PuTTY:n, NuTTY:n tai jonkun muun SSH clientin (esim. Linuxin tai OS X:n terminaali) merkistökoodaukseksi UTF-8.
2. Tuomeen komento: setenv LC_ALL fi_FI.UTF-8
3. Irssiin seuraavat rivit:
/set term_charset UTF-8
/set recode_out_default_charset UTF-8
/save

4. Poistu screenistäsi CTRL + A + D:llä ja avaa uusi screen komennolla: screen -drU
5. Nauti.

Muista tehdä äÄkkÖsten testailut aina nimenomaan Irssissä ja kokeillen sekä isoja että pieniä kirjaimia.






Tämän modernin oppaan teki herran vuonna 2015 Ezkimoukko@IRCnet (päivitetty 2019)